Hoe mogen we je helpen?

Scheiding - Wat zijn de valkuilen voor ondernemers?

Moeten ondernemers die in scheiding liggen ook vrezen voor de verdeling van hun bedrijf?

Ondernemers doen er alles aan om de onderneming naar een hoger niveau te tillen, maar wist je dat een echtscheiding funest kan zijn? 

Bij een huwelijk ga je van het beste uit. Veel huwelijken stranden, maar niemand gaat daarvan uit bij het uitspreken van het ‘ja-woord’. Vooral ondernemers moeten goed letten op de gevolgen van een echtscheiding. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen heeft de partner recht op de helft van de bezittingen. Een onderneming in tweeën splitsen lukt niet zo even. 

Ondernemers kiezen om meerdere redenen voor huwelijkse voorwaarden

Met een huwelijk in gemeenschap van goederen dreigen er op verschillende manieren risico’s. Ten eerste wordt de partner bij een faillissement van de onderneming in de financiële ellende meegesleurd. Ten tweede kan een echtscheiding de onderneming de kop kosten omdat de ex-partner ook recht heeft op de onderneming. Het maakt wel een verschil wanneer het huwelijk gesloten is.

Gehuwd vóór of na 1 januari 2018?

Bij een huwelijk gesloten in gemeenschap van goederen vóór 1 januari 2018, is er sprake van algehele gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat alle bezittingen gemeenschappelijk zijn. Na deze datum gaat het om een beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat de bezittingen van vóór de huwelijksdatum persoonlijke bezittingen blijven. Alles wat tijdens het huwelijk wordt verworven is wel gemeenschappelijk. Door tussenkomst van een notaris kun je huwelijkse voorwaarden opstellen. Vooral voor ondernemers is het belangrijk om hier goed advies over in te winnen.

Ook een beperkte gemeenschap van goederen is nog geen garantie

Voor een ondernemer die vóór het huwelijk al met de onderneming is begonnen is ook de beperkte gemeenschap van goederen nog geen zekerheid dat het bedrijf bij een echtscheiding buiten schot blijft. Gedurende de huwelijksperiode is er natuurlijk wel sprake van een gezamenlijk belang en resultaat. Dus bij een echtscheiding moet de onderneming nog steeds worden meegenomen in de verdeling.

Ook bij huwelijkse voorwaarden is het goed opletten 

Ook als je gehuwd bent op huwelijkse voorwaarden kun je niet achterover blijven leunen. Vaak zitten er verrekeningsbedingen in de voorwaarden. Hierin is bijvoorbeeld geregeld dat je jaarlijks inzichtelijk moet maken wat er verdiend is. Deze verdiensten moeten bijvoorbeeld over beide partners verdeeld worden. In de praktijk gebeurt het verrekenen nauwelijks. Hierdoor kan op langere termijn het effect van huwelijkse voorwaarden voor een deel wegvallen. Laat je dus goed adviseren door een notaris.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-08-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.