Hoe mogen we je helpen?

Belastingdienst - Doelwit van internetcriminelen

Phishing of echt? Zo herken je misbruik van de Belastingdienst door internetcriminelen.

De phishingmails die afkomstig lijken van een bank kennen we wel. E-mails die afkomstig lijken van de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst zijn in opkomst.

Belastingdienst - Doelwit van internetcriminelen

Internetfraude is een groot probleem voor ondernemers. Via mailtjes, telefoontjes of WhatsApp proberen criminelen jou geld afhandig te maken. Financiële instellingen doen er veel tegen om internetcriminelen dwars te zitten, maar ook criminelen zitten niet stil. Ze proberen steeds weer creatief misbruik te maken van ons vertrouwen. Het sturen van berichten onder vertrouwde namen, zoals de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst, is een groeiend probleem. Wat is er aan de hand?

Appjes, telefoontjes en e-mails over betalingsachterstanden

In de eerste maanden na het uitbreken van het coronavirus kreeg de Belastingdienst 10.000 tot 12.000 meldingen van fraude per week. Het ging om berichten of telefoontjes over betalingsachterstanden bij de Belastingdienst. Normaal gesproken blijft het aantal beperkt tot 2.000 meldingen. Inmiddels komen er minder meldingen binnen bij de Belastingdienst, maar met 4.000 tot 6.000 meldingen is het aantal nog steeds veel hoger dan voor de uitbraak van het virus. Criminelen willen meeliften op de onzekerheid onder Nederlanders over regelingen om financieel zware tijden te overbruggen.

Controleer eerst de juistheid van de melding

De Belastingdienst stuurt geen appjes of e-mailtjes over betalingsachterstanden. Maar de nepberichten lijken zo echt dat ze mensen op het verkeerde been zetten." Telefoontjes waarin wordt verzocht om direct geld over te maken zijn nep. De Belastingdienst zal je niet op deze manier onder druk zetten. Controleer of een rekeningnummer waar je eventueel geld naar overmaakt ook echt van de Belastingdienst is. Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan welk rekeningnummer ze gebruiken.

Kun je overgemaakt geld nog weer terughalen?

Een automatische incasso kun je terug laten boeken, maar een zelf overgemaakt bedrag in principe niet. Als je snel contact opneemt met jouw bank kun je het overgemaakte bedrag mogelijk nog terughalen, maar vaak vis je achter het net. Alertheid is dus belangrijk.

Heb je recht op compensatie bij deze vorm van fraude?

Als de fraude mogelijk is gemaakt door gebrekkige beveiliging bij de bank, kun je de bank aansprakelijk stellen voor de schade. In sommige gevallen zal de bank schade door phishing vergoeden. Ook wanneer je op eigen initiatief een bedrag hebt overgemaakt naar de oplichters. In geval van fraude kun je het beste direct aangifte doen bij je bank en de politie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-03-2025. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.